راهنمای جامع کمپینگ در جنگل

کمپینگ چیست ؟

همه ما واژه کمپینگ را بار ها شنیده ایم و ممکن است برای ان تعاریف متفاوتی داشته باشیم، اما معنی واقعی کمپینگ چیست ؟ به دور از هر گونه اضافه گویی، به شب مانی در چادر ، خارج از خانه کمپینگ گفته میشود. البته کمپینگ سطوح مختلفی دارد و میتوان آن را به 3 سطح آماتور، نیمه حرفه ای و حرفه ای دسته بندی کرد. که در ادامه به ان خواهیم پرداخت. در سطح اماتور کمپینگ میتواند بصورت خانوادگی و یا با جمعی از دوستان انجام شود. لذت در کنار هم بودن در محیطی به دور از هرگونه استرس شهری و آرام میتواند خاطره زیبایی خلق کند، اما باید به یاد داشته باشید رعایت برخی نکات برای لذت بردن و خلق یک شب به یادماندنی بسیار مهم است که در این مقاله به آن پرداخته خواهد شد.

کمپینگ در سطح نیمه حرفه ای و حرفه ای نیز توسط گروه های تور و یا گروهی از افراد متخصص انجام میشود. معمولا مکان هایی که برای کمپینگ نیمه حرفه ای و حرفه ای انتخاب میشود از نظر طبیعی بکر بوده و به توجه سختی در دسترسی به آن و شرایط غیر قابل پیشبینی محیطی و اب و هوایی ممکن است دشوار و خطرناک نیز باشد. معمولا افراد متخصص و باتجربه در این نوع کمپینگ شرکت میکنند و از تجهیزات مناسب نیز برخوردار هستند. در کمپینگ حرفه ای باید قبل از شروع کمپ نکات بسیاری مورد ارزیابی قرار داده شود تا از بروز هرگونه خطر مالی و جانی جلوگیری شود. البته این مقاله موضوع مورد بحث ما نیز کمپینگ در جنگل بصورت آماتور است و در ادامه کمپینگ با چند خودروی شخصی (برای 8 تا 12 نفر) را دنبال خواهیم کرد.

قبل از رفتن، چیزهایی که باید بدانید

انتخاب لیدر مناسب

در هنگام کمپینگ گروهی، انتخاب فردی با تجربه که در میان جمع از اعتبار مناسبی برخوردار باشد بسیار مهم است. شخص باید بتواند به عنوان یک الفا شناخته شود و دیگران نیز از او حرف شنوی داشته باشند. در این انتخاب تجربه، پختگی و سرعت تصمیم گیری فرد انتخاب شده بسیار مهم بوده و میتواند در افزایش لذت و امنیتی بسیار مهم باشد. در صورت عدم انتخاب یک لیدر ممکن است در انتخاب محل، تصمیمات ضروری و اضطراری هرج و مرج ایجاد شود. در صورتی که تعداد افراد بیش از 15 نفر است پیشنهاد میشود لیدر افراد را به گروه های کوچکتر تقسیم و برای هر گروه نیز سر گروهی انتخاب کند تا هماهنگی افراد مناسبتر انجام شود.

ایجاد هماهنگی در افراد

در کمپینگ باید بصورت یکدست و گروهی به فعالیت بپردازید. لیدر میتواند وظایف افراد را مشخص کند تا کارها بصورت منظم و درست انجام شود. کارهایی مانند برپایی چادر، جمع اوری هیزم، برپایی سایه بان و … میتواند با هماهنگی و تعریف کار گروهی به سرعت انجام شود. تنها در این صورت است که کارها درست انجام شده و یک کمپ مناسب را تجربه خواهید کرد. به یاد داشته باشید هرگونه ناهماهنگی و هرج مرج میتواند باعث از دست دادن زمان و یا حتی بروز حادثه گردد. پس قبل از حرکت وظایف افراد با توجه به فیزیک بدنی و شرایط روحی افراد مشخص و به ان ها یاداوری گردد. گاها انجام یک عمل در کمپینگ نیاز به تجهیزات و یا لباس مناسب خود را دارد که با یاداوری، شخص مورد نظر میتواند تجهیزات مورد نظر خود را انتخاب و به همراه داشته باشد.

حذف افراد نامناسب از کمپینگ

هدف از کمپینگ تجربه یک شب بیرون از خانه و آرامش جنگل است. به همراه داشتن افرادی که از شخصیت نامتعادل و ناپایدار برخوردارند میتواند باعث بروز مشکل و حتی حادثه شود. باید در انتخاب افراد بالانس جمع حفظ شود و افراد بتوانند بدون مشکل با هم ارتباط داشته باشند. پس در انتخاب افراد دقت کنید و با مشورت از لیدر افراد مناسب را انتخاب کنید. (تجربه شخصی: ادم تنبل هم با خودتون نبرید D:)

انتخاب زمان و مقصد مناسب

انتخاب محل مناسب برای کمپینگ بسیار مهم بوده و باید با توجه به افراد گروه و شرایط زمانی انتخاب شود. انتخاب مسیر های طولانی و نا مناسب و عدم رعایت زمانبندی میتواند باعث خستگی و یا بروز استرس شود. لیدر باید با توجه به تجربه وشناخت خود و شرایط زمانی، محل مناسب را انتخاب کند. انتخاب یک مقصد برای کمپینگ 2 روزه و کمپینگ 4 روزه بسیار متفاوت بوده و به همین دلیل باید بصورت دقیق فاصله تا مقصد و شرایط ترافیکی نیز مورد توجه قرار گیرد.

بررسی شراطی اب و هوایی

تغییر شرایط اب و هوایی در جنگل میتواند غافلگیر کننده باشد. پیشنهاد میشود از 7 روز قبل بصورت روزانه وضعیت اب و هوایی مقصد و مسیر را بررسی نمایید تا برای بروز هرگونه تغییر در وضعیت آب و هوا آمادگی لازم را داشته باشید. اطلاع از شرایط جوی میتواند برای انتخاب تجهیزات ضروری باشد البته بهتر است در کمپینگ برای هر شرایطی اماده و تجهیز باشید. اگر شرایط توسط سازمان هواشناسی نیمه ابری هم تشخیص داده شده است باید تمامی نکات و تجهیزات زمان بارندگی در نظر گرفته شود. (اگر پیش بینی شما بارش است سعی کنید در محیطی که تراکم درختان بلند بیشتر است کمپ کنید تا شدت بارش کمتر شود)

اطلاع از فرهنگ مردم بومی مقصد و شناسایی گونه های گیاهی و جانوری

شاید در نگاه اول اطلاع از فرهنگ مردم منطقه امر مهمی نباشد اما اطلاع از فرهنگ بومی مردم منطقه میتواند در کمپینگ تاثیر گزار باشد. رعایت ادب و احترام به فرهنگ افراد بومی منطقه نوعی فرهنگ گردشگری است که باید به ان توجه بسیاری داشت تا از بروز هرگونه ناهنجاری جلوگیری شود. پس یادتان باشد قبل از مسافرت کمی در مورد مردم منطقه نیز مطالعه داشته باشید.

مقصد شما قطعا زیستگاه بسیاری از جانوان، حشرات و گیاهان است. کمی اگاهی در این رابطه میتواند باعث امادی بیشتر شما در زمان بروز حادثه باشد. پس پیشنهاد میشود با جستجو در اینترنت مطالعه ای در رابطه با پوشش گیاهی و تنوع جانوری منطقه مورد نظر داشته باشید.

بررسی خودرو

قبل از شروع سفر ابتدا وضعیت فنی و ایمنی خودروی خود را بررسی کنید. خودرو باید با توجه به مقصد انتخاب شود و برای مسیر انتخاب شده مناسب باشد. قبل از حرکت وضعیت روغن متور، تایر ها، تیغه های برف پاک کن، باطری و تسمه ها حتما بررسی شود. پیشنهاد میشود یدک قطعاتی که ممکن است خراب شود را به همراه داشته باشید (مانند فیوز ها، تسمه و…)

لیست تجهیزات کمپینگ: چه تجهیزاتی برای کمپینگ مورد نیاز است؟

در کمپ برای پرپایی چادر، روشن کردن آتش، اشپزی و دیگر فعالیت ها به تجهیزات مناسب نیاز دارید.  به همراه داشتن تجهیزات مناسب در کمپینگ باعث افزایش سطح کیفیت کمپ و سفر شما خواهد شد.  برخی از این تجهیزات ضروری و دیگر موارد نیز با توجه به نیاز شما ممکن است متفاوت باشد. برخی از تجهیزات ضروری ممکن است حتی گاها استفاده نیز نشود اما در زمان بروز حادثه و یا ایجاد مشکل میتواند حیاتی باشد. در ادامه به معرفی تجهیزات و وسایل کمپینگ میپردازیم

میتوانید باکس یا کوله مخصوص تهیه نمایید و تجهیزات را در ان قرار دهید

تجهیزات ضروری

  • چادر : برای استراحت و شب مانی مورد نیاز است. سعی کنید چادر حتما مناسب آب و هوای مقصد و تعداد افراد باشد(به طور مثال چادر 4 نفره برای شب مانی مناسب 2 الی 3 نفر است)
  • زیر انداز : زیر انداز باید متناسب با سایز چادر باشد. بهتر است جنس زیر انداز ذخیم و ضد اب باشد
  • زیر انداز کیسه خواب: برای راحتی در زمان خواب و عدم انتقال دمای سرد از کف زمین در هنگام استفاده از کیسه خواب
  • کیسه خواب : جهت استراحت و خواب راحت
  • پتو یا رختخواب : برای راحتی و گرمایش بیشتر
  • تبر : برای تکه کردن هیزم
  • اره : برای برش چوب های خشک (میتوانید از اره سامورایی مخصوص چوب استفاده کنید)
  • طناب : برای استفاده در زمان اضطراری
  • بیلچه : برای اماده سازی زیر ساخت برپایی چادر، آتشدان و …
  • چراق شارژی : برای روشنایی در شب (به تعداد مناسب به همراه داشته باشید)
  • چراق قوه پر نور : برای دید با شعاع بالای 100 متر
  • لوازم اتشزا : میتوانید از فندک، کبریت و یا سنگ چخماخ استفاده نمایید
  • دستمال کاغذی
  • کیت امداد : این کیت باید شامل تجهیزات کمک های اولیه مانند باند، گاز استریل، بتادین،قرص مسکن و … باشد
  • کیسه زباله
  • کیسه پلاستیکی (ممکن است در زمان بارش باران مورد نیاز واقع شود)

تجهیزات غیر ضروری

  • میز و صندلی تاشو سفری
  • ظروف و وسایل اشپزی سفری
  • ظروف نگهداری غذا
  • گالن اب
  • تورچ
  • بانچو
  • لباس و کفش مناسب
  • پاور بانک
  • سیستم GPS (میتوانید از تلفن همراه خود نیز استفاده نمایید)
  • قطب نما
  • کپسول گاز سفری
  • گاز سفری
  • پاور بانک
  • کول باکس و بخ خشک
  • کتری و قوری

خوراکی های مخصوص کمپینگ

برای داشتن کمپ لذت بخش از خوراکی ها غافل نشوید. بهتر است به همراه غذای اصلی که برای ایرانی ها معمولا کباب مرغ یا گوشت است میان وعده های مناسب مانند میوه، خشکبار هم تهیه کنید. البته برداشتن خوراکی ها کاملا سلیقه ای هست اما پیشنهاد میکنیم اگر اولین تجربه کمپینگ شماست کمی بیشتر از انچه در نظر دارید خوراکی به همراه داشته باشید،  با توجه فعالیت نسبتا زیاد در جنگل سعی کنید از میان وعده های انرژی زا استفاده کنید. چای و نوشیدنی های دلخواه خود را فراموش نکنید ممکن است در نزدیکی جنگل جایی برای خرید دلخواه پیدا نشود.

آماده سازی تجهیزات

شاید فکر کنید کمپینگ آماتور یک فعالیت ساده و بدون دقدقه است اما سخت در اشتباهید! انتخاب و اماده سازی تجهیزات مناسب و کارامد قبل از حرکت به سمت مقصد بسیار مهم است. ابتدا یک چک لیست ایجاد نمایید و تمامی وسایل و ابزار را در ان یاداشت کنید. سپس تمامی تجهیزات را در یک جای مناسب از منزل قرار دهید تا در هنگام حرکت نیاز به جستجوی ان در خانه نباشد. سپس در زمان حرکت ان را به کوله پشتی و باکس مورد نظر انتقال دهید. بهتر است تمامی تجهیزات و مواد خوراکی از قبل حرکت تهیه شده باشد و صرفا مواردی که فراموش شده است در زمان حرکت تهیه شود.

تجهیزات کمپینگ به 3 دسته تقسیم میشود:

تجهیزات فردی: این نوع تجهیزات مربوط به شخص بوده و میتواند با سلیقه یا نیاز فرد تهیه شود. برخی از این تجهیزات شامل کفش، لباس، خوراکی، داروهای مورد نیاز، و لوازم سرگرمی است.

تجهیزات گروهی: تجهیزات گروهی میتواند برای تمامی افراد گروه مورد استفاده قرار گیرد و تنها مورد نیاز یک شخص نیست. بطور مثال داشتن چادر، اره، تبر و … میتواند با توجه به تعداد افراد انتخاب شود و به همراه داشتن این تجهیزات برای همه افراد ضرورت ندارد.

کیت کمک های اولیه: کیت کمک های اولیه از لوازم بسیار ضروری در هنگام کمپینگ است و باید با توجه به تعداد افراد و مقصد انتخاب شود.

همانطور که در قسمت ایجاد هماهنگی در افراد نیز ذکر شده تجهیزات میتواند با توجه به وظایف فرد در گروه تهیه شود. به همین منظور چک لیست باید توسط لیدر تهیه شده و با توجه به وظایف افراد تهیه برخی تجهیزات بر عهده افراد گروه قرار داده شود.

محل قرار و شروع حرکت

بهتر است یک مکان مشخص برای شروع حرکت توسط لیدر مشخص شده و تمامی افراد در ان محل جمع شوند تا اخرین هماهنگی لازم برای تجهیزات و وسایل و مقصد انجام شود. پس از گردهمایی افراد گروه برای اخرین بار تمامی تجهیزات لازم را با افراد مرور کنید. با توجه به اینکه مقصد از قبل مشخص شده است اخرین بررسی ها جهت ارائه ادرس دقیق مقصد با افراد مشخص شود. پس از هماهنگی لازم میتوانید حرکت کنید.(پیشنهاد میشود روز قبل از حرکت تذکر های لازم برای وقت شناسی و نظم به افراد گروه داده شود تا از بروز بی نظمی در زمان حرکت جلوگیری شود. در کمپینگ تمامی مسئولیت ها با لیدر گروه بوده و در صورتی که که مدیریت درستی انجام نشود لیدر مسئول شناخته خواهد شد)

آموزش کمپینگ: اصول اولیه چیست؟

انتخاب محیط و منقطه مناسب برای کمپینگ

خب حالا که به مقصد رسیدید وقت انتخاب محلی مناسب برای کمپ و برپایی چادر هست. انتخاب مکان مناسب برای کمپ و برپایی چادر به شرایط گوناگونی مانند وضعیت اب و هوایی، نوع پوشش گیاهی، وضعیت ناهمواری زمین و … وابسطه است که در ادامه به توضیح برخی از این شراطی خواهیم پرداخت. در صورتی که هوا از قبل افتابی بوده و وضعیت فعلی هوا نیز نرمال است میتوانید منطقه ای که  مسطح بوده و تراکم درختان ان پایین است را برای برپایی چادر انتخاب کنید. دقت داشته باشید فضای انتخاب شده در صورتی که بر روی ناهمواری انتخاب شده است مساحت مناسبی داشته باشد و از دید مناسب نیز برخوردار باشد.  حداقل شعاع دید مناسب برای برپایی چادر 100 متر است و باید بتوانید به راحتی از هر سمت به 100 متر اشراف داشته باشید.

در مکان های زیر کمپ نکنید:

  • در کوه پایه هایی که خطر ریزش دارد (ریزش سنگ و خاک حتما نباید بسیار بزرگ و حجیم باشد، گاهی سنگی در ابعاد یک توپ فوتبال میتواند باعث اسیب دیدگی شود)
  • در کنار درختان کهن و یا خشک شده (گاهی ممکن است باد و یا ضربه ناگهانی باعث سقوط درختان تنومند خشک شود)
  • در نزدیک شیب خطرناک(ممکن است باعث سقوط کودکان و یا حتی افراد بزرگسال شود)
  • در مسیر اب راه های جنگلی (این نوع بافت در زمان بارش مسیر عبور اب بوده و با کمی دقت میتوان این اب راه ها را مشخص و از کمپ کردن در مسیر ان خودداری نمایید)
  • اب بندان های کوچک (این نوع اب بندان های کوچک برای تامین اب مربوط به حیوانات اهلی (دام محلی) و یا حیوانات وحشی است)

ویژگی های مناسب یک مکان برای کمپ و چادر

  • اشراف و دید مناسب به محیط
  • مسطح بودن
  • بافت مناسب گیاهی
  • خشک بودن زمین
  • حداکثر فاصله تا خودرو 30 متر باشد
  • شیب زمین های اطراف ان نرم باشد
انتخاب مکان کمپ در زمان بارش باران های سبک

اگر در زمان کمپینگ با بارش نرم و یکنواخت مواجه شدید باید در انتخاب فضای مناسب کمی دقت داشته باشید. در زمان بارش های سطحی و نرم (نه شرایط طوفانی) باید فضایی انتخاب شود که دارای تراکم پوشش درختان بیشتری است. اینطوری در زمان شدت مقطعی بارش با مشکل مواجه نخواهید شد. البته یادتان باشد اصول برپایی چادر در شرایط بارانی را رعایت نمایید. اگر اب و هوا در زمان روشنایی روز با تغییر زیاد مواجه شد و با طوفان مواجه شدید پیشنهاد میکنیم به منطقه های اطراف پناه ببرید و شب را در کلبه های بوم گردی بگذرانید. ماندن در جنگل در زمان طوفان نیاز به تجربه، مهارت و تجهیزات مناسب دارد.

برپایی چادر

پس از انتخاب محل مناسب زمان برپایی چادر فرا رسیده است. حالا میتوانید با سلیقه خود زیر انداز ها را پهن و چادر های خود را بر روی ان برپا کنید. پیشنهاد میشود در صورتی که 3 الی 4 چادر دارید چادر ها را بصورت نیم دایره و با فاصله مناسب دایر کنید.  اگر شرایط اب و هوایی مناسب نیست میتوانید با بیلچه اب راهی در دور چادر ایجاد نمایید تا در زمان بارش باران به زیر چادر نرود تا زیر چادر خیس نشود. چادر باید اماده تحمل باد های فصلی و ناگهانی نیز باشد، پس فراموش نکنید گیره های استحکام چادر به زمین نیز نصب شود.

یادتان باشد در صورتی که چادر انتخاب شده نسبت به باراش باران و باد شدید مقاوم نیست پس از تغییر شرایط اب و هوایی فورا منطقه را ترک کنید. چادر های ارزان نسبت به باد مقاوم نبوده و در صورت وزش شدید باد احتمالا اسیب خواهد دید. در فاصله کمتر از 3 متر از چادر آتش روشن نکنید. تکه های اتش ممکن است به چادر (با توجه به اشتعال زا بودن پارچه نایلونی) اسیب شدیدی وارد نماید.

برپایی آتش

صدای سوختن هیزم و قل زدن کتری اب شاید دلیل اصلی علاقه مندی افراد به کمپ باشد. پس وقت ان رسیده تا دست به کار شوید و به ماجرا جویی کوچکی در سطح جنگل بپردازید. اره و طناب خود را بردارید و جنگل را برای پیدا کردن هیزم جست و جو کنید. چوب های خشک را با زخامت مختلف را برداشته و با استفاده از اره به تکه های 20 تا 30 سانتی برش دهید. پس از جمع اوری چوب ها را به محل اسکان خود حمل کنید. حال زمان انتخاب محل اتشدان شده است.

ابتدا محلی مسطح که فاصله ان با چادر یا چادر ها حداقل 3 متر باشد را انتخاب و با استفاده از بیلچه یه دایره به شعاع 40 سانتی متر و عمق 10 الی 15 سانتی متر ایجاد نمایید.(در صورتی که دور اتشدان برگ خشک وجود دارد باید توسط بیلچه حداقل 50 سانت از اتشدان دور شود تا از بروز اتش سوزی مخصوصا در فصل تابستان جلوگیری شود) چوب ها را بصورت سرخ پوستی از زخامت کم به زیاد بر روی هم بچینید و آتش را از زیر روشن کنید. دقت داشته باشید اگر سطح چوب ها خیس است میتوانید از مواد اتش زا و یا برگ های خشک استفاده کنید. سعی کنید هیزم را با توجه به نیاز خود استفاده کنید تا از اتلاف بیهوده هیزم خشک جلوگیری شود.

آموزش ساخت آتشدان

لذت بردن از طبیعت

پس از انجام فعالیت های گوناگون وقت ان شده است تا از کمپ خود لذت ببرید پس تکه سنگی در نزدیکی یا درون اتشدان قرار داده و کتری اب را بر روی اتش قرار دهید.صندلی های خود را دور اتش قرار دهید و به گفتگوی دوستانه و گوش دادن موسیقی طبیعت بپردازید. پس از صرف چای و رفع خستگی وقت صرف وعده های خوشمزه و لذیذ غذایی است.

شب مانی در جنگل

برای شب مانی در جنگل بهتر است برخی نکات را رعایت نمایید. باقی مانده غذای خود مخصوصا گوشت، برنج و نان را در چادر نگهداری نکنید. ممکن است بوی غذا باعث جذب برخی از جانوران شود. اینگونه خوراکی ها را در ماشین و یا با فاصله از چادر نگهداری کنید.

با توجه به پوشش گیاهی و درختان بلند، جنگل در شب بسیار تاریک است، بهتر است در مرکز چادر ها از یک منبع نود شارژی مناسب استفاده کنید تا فضای بیرون کمی روشن باشد.روشن بودن نسبی فضا ممکن است ارامش خاطر مناسبی به افراد گروه بدهد.

اگر صدای حیوانات وحشی بگوش رسید نگران نباشید (جانوران گوشتخوار هم نیاز به خوراکی دارند D:). نور شدید چراغ قوه های قوی یا اتش میتواند باعث دور شدن این حیوانات شود. البته در صورت غیر عادی شدن شرایط تصمیمات لازم باید توسط لیدر گرفته شود.

کیت کمک های اولیه

در کمپینگ، ممکن است با مشکلات مانند تهوع، دل‌پیچه، سرماخوردگی، حساسیت جراحت و… مواجه شوید. کیت کمک های اولیه شامل داروها، ضد حساسیت، مسکن، بانداژ و گاز استریل، چسب زخم و بتادین و… میتواند کارامد باشد و با استفاده از ان بتوانید درد و بیماری خود و دیگران را تسکین دهید.

فرهنگ کمپینگ و گردشگری بسیار مهم بوده و باید توسط همه ما رعایت شود. رعایط این نکات باعث حفط محیط زیست و زیبایی منطقه خواهد شد.

  • به هیچ عنوان درختان و گیاهان زنده را قطع نکنید
  • تمامی زباله های پلاستیکی، کاغذی و… را در کیسه زباله قرار داده و ان را به سطل زباله انتقال دهید (به هیچ عنوان کیسه را در کنار جاده ها رها نکنید!!!)
  • از حکاکی و نوشتن بر روی درختان خودداری نمایید
  • تا اطمینان کامل از خاموش شدن ، اتش را رها نکنید!!!
  • از سیستم های پخش موسیقی با صدای بلند استفاده نکنید! صدای بلند باعث ترس حیوانات خواهد شد 🙁

رعایت نکات ذکر شده میتواند باعث آرامش خاطر و شبی به یادماندنی برای شما باشد. امیدواریم هیاهوی زیبای جنگل در روز و سکوت نیمه شب آن موجب آرامش شما باشد.

علاقه مند به گردشگری و سفر :)

دیدگاه خود را بنویسید:

آدرس ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد.

فوتر سایت